Vormen van duurzaamheid in de logistiek

Duurzaamheid, een woord die we de afgelopen jaren steeds meer horen. Doordat we met zoveel mensen gebruik mogen maken van deze planeet en grondstoffen steeds schaarser worden, is het van belang dat we steeds bewuster omgaan met de wereld omheen. Circulariteit is een vorm van duurzaamheid. Het houdt in dat we goederen of onderdelen van goederen hergebruiken. Het aanschaffen van tweedehandskleding is hier een voorbeeld van. Maar hoe uit duurzaamheid zich precies binnen de logistiek?

Gepubliceerd op 31 maart 2021 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

Het transport van goederen

De e-commerce wereld heeft mede door corona een boost gekregen. Hierdoor zijn consumenten ook meer gaan verwachten van het tijdsbestek waarin producten geleverd dienen te worden. Een toename in transporteren van goederen zal dus voor de komende tijd blijvend zijn. Wanneer u naar het transport van goederen kijkt, kan op verschillende manieren winst worden behaald wat betreft duurzaamheid. Probeer een samenleving te creëren waarin consumenten het leveren op de volgende dag als eis stellen.

 

Zo kunt u CO2-uitstoot verminderen door goederen gezamenlijk, bij meerdere bestellingen in de regio, te vervoeren. Verder is het ook belangrijk om samen te werken om de CO-2 uitstoot te verminderen en efficiëntie te verhogen. Tot slot wordt er steeds vaker gekeken naar het gebruik van alternatieve brandstoffen. Denk bijvoorbeeld aan elektrische heftrucks en vrachtwagens die rijden op waterstof. 

 


 

Een groenere wereld start bij uw eigen onderneming

Om het goede voorbeeld te geven binnen de logistiek en uw eigen verantwoordelijkheid te nemen, kunt u ervoor zorgen dat uw organisatie en magazijn zo duurzaam mogelijk is ingericht. Er zijn talloze aspecten waar u op kunt letten bij een duurzame magazijninrichting en bedrijfsvoering. Denk bijvoorbeeld aan een verminderd gebruik van verpakkingsmateriaal of kies voor een duurzaam alternatief.

 

Inzet van duurzaam verpakkingsmateriaal

Tegenwoordig bestaan er technieken die ervoor zorgen dat u minder met plastic hoeft te werken en minder verpakkingsmateriaal hoeft te gebruiken. Plastic is milieuvervuilend en door meer aandacht te schenken aan alternatieven of überhaupt geen verpakkingsmateriaal te gebruiken waar mogelijk, kunt u op jaarbasis hiermee veel afval vermijden en kosten verlagen.

 

Implementatie van LED-verlichting

Verder kunt u kiezen voor de implementatie van ledverlichting in magazijnen, kantoren en logistieke centra. Ledverlichting is energiebesparend, kostenbesparend in vergelijking met andere soorten verlichting en milieuvriendelijker. Dit is dan ook de verlichting die wij in onze eigen magazijnen en logistieke centra toepassen. 

 

Optimalisatie processen

Tot slot is het ook van belang om ook nogmaals processen na te lopen. Optimalisatie is een oneindig proces, neem daarom jaarlijks de tijd om processen na te gaan op verbeterpunten. Kijk bijvoorbeeld naar het efficiënt inrichten van vrachtwagenroutes. Nog te vaak gaan vrachtwagens ergens met een volle lading heen, maar komen deze leeg terug. Door samenwerkingen op te zetten met uw klanten, leveranciers en andere bedrijven, kunt u ervoor zorgen dat vrachtwagens met een volle lading vertrekken en terugkomen. Het is namelijk ontzettend inefficiënt, kostenrijk en milieuvervuilend om lege vrachtwagens te laten rijden wanneer dit te voorkomen is.

 


 

Kies voor gebruikte goederen

Steeds vaker wordt er gekozen voor gebruitke producten, ook binnen de transportsector. Zowel bij organisaties als particulieren komen we vaak goed functionerende kwaliteitsproducten tegen die gewoonweg aan de kant worden gezet of tijdelijk niet gebruikt worden. Kruizinga probeert zo duurzaam mogelijk te zijn door deze gebruikte goederen terug te kopen en weer in de markt te brengen voor hergebruik.

 

Bij Kruizinga kunt u gebruikte opslag- en transportmiddelen kopen zoals rolcontainers, gaascontainers, stapelbakken, magazijnbakken, afvalcontainers, magazijnwagens en nog veel meer! Deze producten kosten minder dan nieuwe goederen, zijn functioneel zo goed als nieuw en zijn een duurzame investering voor uw onderneming.