Nieuwe cao beroepsgoederenvervoer 2024

52% van de FNV-leden zijn akkoord gegaan met het eindbod van TLN en VVT. Daarmee is de nieuwe cao beroepsgoederenvervoer voor 2024 aanvaard. Momenteel wordt de definitieve cao-tekst geformuleerd en vertaald waarna deze wordt voorgelegd aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Wat er precies verandert, hebben we in deze blog voor u samengevat.

Gepubliceerd op 20 december 2023 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

Lonen en verblijfskosten stijgen

Per 1 januari 2024 zullen de lonen (bij schalen A t/m H) en bruto toeslagen verhoogd worden met 4%. De verblijfskosten zullen tegelijkertijd stijgen in overeenstemming met de Belastingdienst, echter zal dit niet hoger zijn dan 4%. 

 

Per 1 juli 2024 zullen de lonen (bij schalen A t/m H) en bruto toeslagen verhoogd worden met 2%. Ook hierbij zullen de verblijfskosten tegelijkertijd stijgen in overeenstemming met de Belastingdienst en zal dit niet hoger zijn dan 2%. 

 

Per 1 januari 2025 zullen de lonen (bij schalen A t/m H) en bruto toeslagen opnieuw verhoogd worden met 4%. De verblijfskosten zullen dan ook opnieuw in overeenstemming met de Belastingdienst stijgen, tot maximaal 4%. 

 

Loonschalen, treden, jeugdloon & stagevergoeding 

Per 1 januari 2024 zullen loonschaal A en trede 0 bij loonschalen A t/m H uit de nieuwe cao beroepsgoederenvervoer verdwijnen. Daarnaast verdwijnt ook het jeugdloon voor gekwalificeerde jongeren en wordt er een minimum stagevergoeding van € 200,- bruto per maand opgenomen in de cao. 

 

Let op: Er volgt nog wel een duidelijke uitleg en definitie van wat een stagiaire precies is en waar stagiaires aan moeten voldoen. 

 


Nachtrust & Overwerken

Vanaf 1 januari 2024 krijgen werknemers, nadat ze terug zijn op hun standplaats, recht op het nemen van de volgende uren aan nachtrust*:

 

- Drie keer per week 10 uur nachtrust

- Twee keer per week 11 uur nachtrust

 

*In afwijking van artikel 8 lid 4 jo. artikel 4 onder g van Verordening (EG) nr. 561/2006

 

Daarnaast krijgen werknemers het recht om overwerk, boven een gemiddelde 50 uur per week, te weigeren. Het gemiddelde van een periode van vier weken wordt hiervoor genomen. Werknemers moeten een verzoek indienen bij hun werkgever om van deze regeling gebruik te kunnen maken. Dit moet minstens vier weken voor het begin van een nieuw kwartaal. 


Vakantiegeld & Vakantiedagen

Het vakantiegeld kan per maand uitbetaald worden, in plaats van in één keer. Echter moet hierover voor het begin van het kalenderjaar wel, op bedrijfsniveau, een overeenstemming bereikt worden! 

 

Daarnaast is het vanaf 2024 ook mogelijk om vier bovenwettelijke vakantiedagen aan te kopen of te verkopen. Hierdoor kunnen werknemers ervoor kiezen om vier extra dagen vrij te nemen in het jaar óf vier dagen minder vakantie te nemen en deze te verkopen om meer geld te verdienen.


Overige cao beroepsgoederenvervoer veranderingen

Specifieke veranderingen die in de nieuwe cao beroepsgoederenvervoer worden meegenomen vanaf 2024 kunt u vinden in het eindbod. Daarnaast kunt u, zodra de cao-tekst is afgerond, deze vinden in het cao-overzicht van TLN.

 

Een paar onderwerpen die hierin worden genoemd zijn: 

 

ziekteverlof transport

Wachtdag bij ziekte

toeslag ééndagsritten

Toeslag op ééndagsritten

vakbondsverlof

Vakbondsverlof

tijd-voor-tijd regeling

Tijd-voor-Tijd regeling

 


Ziekteverzuim & Autonomie

Vakbonden kaartte tijdens de cao-onderhandelingen ook het belang van onder andere meer autonomie en betere afspraken omtrent het ziekteverzuim en het voorkomen hiervan aan. Tijdens het verloop van cao-onderhandelingen is het hier vaker over gegaan. In het eindbod van de cao beroepsgoederenvervoer 2024 is dit opgenomen als punten die besproken moeten worden, zodat hier werkafspraken over kunnen worden gemaakt. 


Veiliger werken tegen ziekteverzuim

Door veiliger werken mogelijk te maken in de beroepsgoederentransport en logistiek, kunt u het ziekteverzuim minimaliseren en zoveel mogelijk voorkomen. Hieronder hebben we een paar belangrijke productgroepen voor u op een rij gezet. Klik op de categorie om het volledige overzicht zelf te bekijken!

 

 

spanbanden

beschermbeugels arboinspectie

arbo inspectie rijbaan markering

arbo inspectie vloermarkering


Dit vindt u misschien ook interessant