Altijd een opgeruimde werkplek? Lees de tips

Een schone en opgeruimde omgeving werkt makkelijker, sneller en een stuk veiliger. Het nieuwe jaar is voor bedrijven vaak een reden om fris te beginnen: flink opruimen, schoonmaken en de opslag reorganiseren. Laat het daarbij niet stoppen en zorg dat u het hele jaar fris begint. Hoe maakt u opruimen tot dagelijkse routine? 

Gepubliceerd op 23 januari 2023 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

Een goed begin is het halve werk

Elke dag een werkomgeving met meer overzicht en minder rommel. Dat klint goed. Hoe zorgt u ervoor dat opruimen een dagelijkse routine is in uw magazijn of werkplaats?

 

Routine start met een goede planning en de juiste mensen. Huur bijvoorbeeld een schoonmaker of schoonmaakbedrijf in voor de basishygiëne. Dat scheelt al veel zorgen. En ga voor het routinematig opruimen samen met uw team aan de slag. Markeer een moment om daarmee te starten. Zoals het begin van de week of van de maand. 

 

Het is belangrijk dat u het hele team betrekt omdat er altijd onderlinge verschillen zijn. Voor de ene medewerker is een opgeruimde werkomgeving noodzaak. Terwijl de ander in elke omgeving goed functioneert. Deze verschillen zorgen vaak voor scheve gezichten en ongenoegen wanneer het niet goed geregeld is. Zorg daarom voor een goede en heldere (schoonmaak)planning. De 5S-methode helpt u hierbij.  

 

De 5S methode voor een opgeruimde werkplek? 

De 5S-methode geeft u een stapsgewijs overzicht bij het opruimen en opgeruimd houden van uw werkomgeving. En u creëert snel en efficiënt een opgeruimde werkplek. De vijf stappen van de 5S-methode werken in volgorde: Scheiden, Sorteren, Schoonmaken, Standaardiseren en Standhouden. 

 

Scheiden: bekijk alle producten op de werkplek en maak een scheiding in de aanwezige producten. Maak de producten die defect zijn of doe ze direct weg wanneer dit niet meer mogelijk is. Verkoop de overtollige of onnodige maar nog goed functionerende producten. Dat ruimt ook op en u verdient er nog wat aan. Bied uw producten aan
Sorteer: sorteer de gescheiden goederen. Label de producten en geef de producten die u veel gebruikt een vaste plek in de buurt, zodat u de producten gemakkelijk gebruikt. 

Schoonmaken: inspecteer en reinig de werkplek grondig. Eventueel samen met het schoonmaakbedrijf. Dit zorgt voor een nieuwe, schone basis om bij te houden en in te werken 

Standaardiseren: maak vervolgens afspraken en stel regels op. Houd de werkplek standaard schoon en op orde.

Standhouden: zorg dat de opgeruimde situatie stand houdt. Plan opfrisbeurten in en gebruik controlelijsten.  

 

5S methode werkplek organisatie

 

Plan deze stappen door het jaar. Dit helpt u bij het creëren en behouden van een efficiënte en ordelijke werkomgeving. Zo heeft u een planbare methode waarmee u meer routine creëert in de werkwijze van uw magazijn, werkplaats of werkomgeving.

 

Opgeruimd en een goede sfeer

Heeft u iedereen in een goede sfeer meegekregen? Is alles opgeruimd en schoongemaakt? Kent iedereen de 5S methode? En werkt men overzichtelijk en veilig? Dan wilt u dat zo houden. Met gemotiveerde medewerkers gaat dat een stuk makkelijker. 

 

✓ Motiveer uw werknemers. 

Wees duidelijk over de werkzaamheden en zorg voor een eerlijke verdeling. Maak gebruik van een schema of rooster. Zorg dat ook de schoonmaakspullen op de inventaris staan. Zo komt u niet zonder te zitten en is er geen reden om niet op te ruimen. 

 

✓ Geef uw werknemers voldoende ruimte en tijd?

Door de drukte kan het soms moeilijk zijn om schoon te maken en op te ruimen. Zorg ervoor dat er voldoende tijd is voor uw werknemers. Zodat zij niet met tegenzin en in hun eigen tijd moeten opruimen. Gemotiveerd personeel maakt beter schoon en ruimt zorgvuldiger op.

 

✓ Maak werkplekonderhoud onderdeel van de werkzaamheden 

Neem werkplekonderhoud op in de takenlijst van uw medewerkers. En doe dat op dagelijkse basis. Iedereen verantwoordelijk voor het eigen onderhoud. Zo zorgt u bij iedereen voor routine bij het onderhoud. 

 

 

Vragen of hulp nodig?  

Kunt u na het lezen van dit blog direct aan de slag voor een opgeruimde werkplek, zoekt u specifieke producten voor afval en reiniging of heeft u nog vragen? Wij helpen u graag op weg. Neem contact op met een van onze experts en bespreek uw vragen. Bel op werkdagen 088 533 15 55 of stuur een e-mail.

 

 


Dit vindt u misschien ook interessant