5 tips om veilig te werken in de bouw

Werk of ken jij iemand die zich dagelijks bevindt op een bouwterrein? Dan weet jij vast hoe belangrijk het is om in een veilige werkomgeving te werken. In deze blog krijg jij 5 tips om veilig te kunnen werken in de bouw. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Gepubliceerd op 11 september 2020 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

Veilig werken in de bouw? Deze 5 tips werken!

Veiligheid is het allerbelangrijkste in een werkomgeving. Werkomgevingen als de bouw kunnen gezien worden als risicovol. Zo zijn werknemers bezig met gereedschappen en met andere zware materialen. Ook zijn er veel verschillende soorten machines zoals een bouwkraan, graafmachine of bulldozer aanwezig op zulke plekken. Het is daarom belangrijk om als werkgever bewust stil te staan bij maatregelen die kunnen helpen bij het verhogen van de veiligheid in zo’n omgeving.

 

TIP 1: Duidelijke planning en taakverdeling

Door van tevoren een duidelijke planning een taakverdeling te hebben, zal er minder onduidelijk zijn tussen werknemers. Onduidelijkheid op een bouwplaats kan ervoor zorgen dat werknemers elkaars taken overnemen. Hierdoor kunnen er gevaarlijke situaties gecreëerd worden. Zo kan bijvoorbeeld een werknemer denken dat zijn collega de werkvloer zal opruimen, terwijl dit niet gebeurt.

 

Met een taakverdeling dragen werknemers de verantwoordelijkheid voor bepaalde taken. Duidelijkheid draagt dus bij aan rust en veiligheid op de werkvloer!

 

TIP 2: Maak gebruik van gecertificeerd materiaal

Bouwbedrijven zijn vaak verplicht om gebruik te maken van gecertificeerd materiaal. Met een certificering kunnen zij aantonen dat een product voldoet aan essentiële gezondheids- en veiligheidseisen. Ook wij vinden het belangrijk om mee te gaan in deze groeiende marktvraag.

 

Zo verkopen wij nu bij Kruizinga.nl ook tegen meerprijs een CE-certificering voor onze type 10-2 stapelbak. Een CE-certificering houdt in dat een bedrijf aan kan tonen dat de hijs- en stapelbak voldoet aan alle toepasselijke bepalingen van de Europese Richtlijn 2006/42/EG (machinerichtlijn) en de daarop van toepassing zijnde normen. Met andere woorden: werknemers van een bouwbedrijf kunnen veilig hijsen met dit type stapelbak.

 

 

 

TIP 3: Zorg dat iedereen voldoende rust heeft

Je herkent het vast wel: je begint met het maken van fouten op het moment dat je vermoeid bent. Wanneer je een kantoorbaan hebt, is het aannemelijk om te stellen dat dit minder snel voor gevaarlijke situaties zal zorgen dan op een bouwplaats. Zoals eerder genoemd werken ze hier met gevaarlijk apparatuur, maar kan het ook zijn dat medewerkers op hoogte werken. Wanneer de concentratie verminderd, is de kans op ongelukken hoger. Neem als werknemer dus op tijd rust of pauze wanneer je merkt dat jouw lichaam daar behoefte aan heeft. Tegelijkertijd moet een werkgever ook de verantwoordelijkheid nemen om dit toe te staan. 

 
 

 

TIP 4: Geef aan op welke plekken het onveilig is

In een bouwomgeving werk je vaak samen met anderen. Zo kunnen er vrachtwagens met materialen op- en aanrijden op de bouwplek. Uiteraard is het belangrijk dat iedereen op de werkplek op de hoogte is hiervan.

 

Hiervoor kan je dan gebruik maken van waarschuwingsborden. Verder is het ook van belang dat er geen beschadigingen aan gebouwen komt. Zo kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van stootbescherming of aanrijbeveiliging. Met de opvallende gele kleuren laat je vrachtwagenchauffeurs of andere mensen weten dat zij moeten uitkijken.

 

 

TIP 5: bescherm je werknemers

Zowel werkgevers als werknemers hebben voorbeeldfuncties op een bouwplaats. Het is van belang om jouw verantwoordelijkheid te dragen zodra je deze plek betreedt. Wees daarom een voorbeeld voor anderen. En durf daarnaast jouw collega’s erop aan te spreken als er iets verkeerd gaat of als zij zich niet houden aan kleding- en beschermingsvoorschriften. Het dragen van speciale handschoenen, een helm of een veiligheidshesje zijn voorbeelden van deze kleding- en beschermingsvoorschriften.