Zelf uw magazijnstelling samenstellen

Met de stellingconfigurator van Kruizinga.nl kunt u gemakkelijk zelf uw magazijnstelling configureren en bestellen. Wij bieden een groot assortiment stellingen voor alle soorten toepassingen. Of het nu voor een magazijn, werkplaats, garage, opslag, winkel, garderobe of archief is, Kruizinga.nl biedt altijd de perfecte (maatwerk)oplossing.

Gepubliceerd op 7 juli 2021 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

Ga direct naar de stellingconfigurator

 

 


 

In de stellingconfigurator kunt u zelf aangeven hoeveel stellingen u wilt, welke maten het best passen of hoeveel legborden u wilt. Bij elke aanpassing krijgt u direct de franco prijs te zien zonder verrassingen achteraf. Onze stellingen zijn zorgvuldig uitgekozen om een snelle montage en hoge kwaliteit te garanderen.

 

Een goede stelling is onmisbaar. Het is belangrijk dat het ontwerp zorgt voor veiligheid, gemak en flexibiliteit. Een van de voordelen van bijvoorbeeld een palletstelling is dat u de inlegborden kunt aanpassen. En door het toevoegen van liggers maakt u bijvoorbeeld een hybride opslagsysteem. Zo richt u de stelling efficiënt en flexibel in. Bij het samenstellen van een stelling zijn er een paar punten waar u rekening mee moet houden.

 

1. Stel de beschikbare ruimte vast

Begin met het inventariseren van de ruimte waarin u de stelling wilt plaatsen. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op uw ontwerp. Het is sowieso verstandig om eerst de ruimte op te meten en deze afmetingen te noteren. Om u verder op weg te helpen hebben wij hieronder een paar vragen opgesteld die u helpen bij het bepalen van de benodigde ruimte.

  • - Blijft er genoeg ruimte over voor een transportroute? (Extra ruimte verkleind de kans op ongevallen)
  • - Kan een hef- of reachtruck zonder risico draaien en insteken in het gangpad?
  • - Blokkeert de palletstelling geen vluchtroutes, nooduitgang, brandslangen of sprinklers?
  • - Kan de stelling in de vloer worden verankerd of aan de muur?
     

2. Kies het type stelling

Als u weet hoe uw ruime eruit ziet, denkt u na over welke type stelling u nodig heeft. Het is daarbij belangrijk om zicht te hebben op de verschillende soorten artikelen, goederestromen en orderpatronen. Denk ook na over de afmetingen, het gewicht, het aantal sku’s en de lotgrootte. Deze eigenschappen hebben allemaal invloed op het type stelling. Er zit nogal een verschil tussen bijvoorbeeld pallets of vaten. Hieronder staat een overzicht:

  

 

 

 

 

Gebruikte stellingen 

Heeft u wel eens aan een gebruikte stelling gedacht? Bekijk ons assortiment

 

 

3. Bepaal de hoogte

Denk vervolgens na over de gewenste hoogte van de stelling. Daarbij is het belangrijk dat u kijkt naar de maximale hefhoogte van uw heftruck of stapelaar. Het is raadzaam om ongeveer 20 centimeter van de maximale hoogte af te halen, zo blijft u altijd binnen de veiligheidsmarge.

 

Bij de onderste legborden is het slim om na te denken over eventuele fysieke overbelasting of potentiële gevaren. Zorg er altijd voor dat medewerkers voldoende ruimte hebben om gewoon het vak in te kunnen lopen, zonder te bukken of in kleine ruimtes te manouvreren. Het onderste vak kan achteraf namelijk niet zomaar hoger gemaakt worden.

 

4. Bepaal de diepte

Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan wanneer artikelen niet volledig in de stelling passen en daardoor uitsteken. Denk daarom goed na over de diepte van het schap en hanteer een extra dieptemarge. Hiermee maakt u het makkelijker om artikelen in het schap te plaatsen. En het is een stuk veiliger voor de omgeving. 

 

Wij adviseren om het schap altijd af te stemmen op de diepte van artikelen die erin worden gezet. Zo voorkomt u dat er spullen achter elkaar staan of niet passen.   

 

5. Bepaal de breedte

Bepaal vervolgens hoeveel stellingen u naast elkaar wilt hebben en wat de optimale breedte per stelling is. Zoek hierbij de balans tussen efficiënt ruimtegebruik en zo min mogelijk staanders. Houdt daarbij wel het draagvermogen en de veiligheid in gedachte.

 

Denk bij het samenstellen ook na over de mogelijke belasting – wat gaat u in de stelling plaatsen? Zo voorkomt u gewichtsoverschrijding en blijft uw werkplek veilig. Verdeel zware spullen over meerdere legborden of gebruik minder brede stellingen.

 

6. En dan het draagvermogen en de stabiliteit

Dat brengt ons bij het draagvermogen. Houd bij het samenstellen rekening met het draagvermogen van de legborden en het gewicht van de hele stelling. Bedenk daarbij welke spullen u waar wilt gaan zetten. Zo is het voor de stabiliteit beter om zware spullen onder te zetten. Controleer of de vloer van beton is en egaal. Op een (te) zachte ondergrond kan de installatie onstabiel worden. In de stellingconfiguratie ziet u per stelling het maximale gewicht staan.

 

Tot slot heeft u schoren nodig voor extra stabiliteit. Kies voor H- of X-schoren. H-schoren hebben als voordeel dat de stelling van alle kanten toegankelijk is en dat ze niet zichtbaar zijn. Deze schoren zijn ideaal voor diepe stellingen die vanuit twee kanten gevuld moeten worden. X-schoren zijn daarentegen altijd zichtbaar en blokkeren één zijde van de stelling. Het grote voordeel is dat ze veel meer stabiliteit leveren en er minder schoren nodig zijn. Ideaal voor hoge stellingen die tegen de muur staan.

 

 

veilige-magazijninrichting.jpg

 

 

7. Voorbereiden voor gebruik

De specificaties van uw stelling zijn er. U heeft nagedacht over de ruimte, de toepassing van de stelling, de hoogte, breedte en de diepte. Stel met deze informatie uw stelling direct online samen met de stellingconfigurator. En wanneer u helemaal blij bent, dan bestelt u deze direct. 

 

Dan rest u nog een laatste stap. De veiligheidsvoorbereidingen vóórdat u uw stelling in gebruik neemt. Om deze voorbereidingen te treffen hebben hebben we een paar vragen voor u:

  • - Op welke plaatsen is een veiligheidsspiegel nodig?
  • - Op hoeveel plekken zijn er stellingbescherming of beschermprofielen nodig?
  • - Hoeveel meter vloermarketing heeft u nodig?
  • - Zijn er additionele beschermingsmiddelen nodig voor de medewerkers?
  • - Op welke plaatsen ontstaat er een risico op een aanrijding?
  • - Zijn er ruimtes waar vloermarketing of afzetting gewenst is?


Kruizinga heeft een uitgebreid assortiment van producten die de ruimte rondom uw stelling veilig maken en beschermen tegen schade. Bekijk alle veiligheids- en marketing producten.

 

Om de stellingen optimaal in gebruik te nemen is het aan te raden om na te denken over magazijnbakken, vaten of kratten. Zo houdt u gemakkelijk het overzicht en kunt u efficiënter werken. Het voorkomt losliggende materialen en verkleint het risico op beschadigingen. Daarbij wordt uw voorraadbeheer een stuk gemakkelijker. Kruizinga.nl heeft een breed assortiment van producten waarmee u uw stelling optimaal kunt gebruiken.

 

 

Bekijk meer magazijn producten: