Bedrijf verduurzamen in 2024: het magazijn

Duurzaamheid wordt voor bedrijven wereldwijd steeds belangrijker. Ondernemers streven ernaar om de impact op het milieu te verminderen en een duurzame toekomst te creëren voor hun bedrijven. Het bedrijfspand verduurzamen, waaronder het magazijn, is een belangrijke stap in de juiste richting. In deze blog bespreken we waarom duurzaamheid binnen bedrijven belangrijk is, welke duurzame oplossingen een magazijn kunnen verbeteren en hoe u deze kunt implementeren.

Gepubliceerd op 26 maart 2024 Laatst gewijzigd 28 maart 2024

verduurzaming-bedrijf

Waarom is duurzaamheid belangrijk voor bedrijven?

Duurzaamheid binnen bedrijven is niet langer een optie, maar een noodzaak. Het is belangrijk voor bedrijven om hun ecologische voetafdruk te minimaliseren en verantwoordelijkheid te nemen voor hun impact op het milieu. Dit wordt steeds vaker verwacht door consumenten, partners, leveranciers, werknemers en zelfs de overheid.

Een duurzaam magazijn is een essentieel onderdeel van duurzame bedrijfsvoering. Magazijnen spelen namelijk een belangrijke rol in de supplychain en hebben een aanzienlijke impact op het milieu. Door duurzame oplossingen toe te passen in het magazijn, kunnen bedrijven hun impact verminderen en tegelijkertijd de efficiëntie en winstgevendheid verbeteren.

Voordelen van duurzaam ondernemen


  • Kostenbesparing: Verschillende duurzame oplossingen zijn kostenbesparend. Denk hierbij aan het gebruik van groene energie, zuiniger energieverbruik, goedkopere gebruikte opslagmiddelen en verminderd papierverbruik. 
  • Imago verbeteren: Duurzame bedrijfsvoering wordt gewaardeerd door stakeholders van uw bedrijf. Zo blijkt uit een onderzoek van DPG dat 50% van de consumenten bereid is meer te betalen voor duurzame producten.
  • Investeerders en overheid: Investeerders en overheidsinstanties letten steeds meer op de duurzaamheid van bedrijven. Duurzame investeringen zijn namelijk ook voor hen belangrijk. 
  • Wetsveranderingen en sociale verwachtingen: Door de jaren heen kunnen wetten en sociale verwachtingen veranderen. Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwe regels omtrent CSRD. Uw bedrijf verduurzamen voordat het wettelijk verplicht of sociaal verwacht wordt, zorgt voor vertrouwen en minder stress.
  • Betrokken werknemers: Door de juiste keuzes te maken en deze uit te dragen, trekt u de juiste werknemers aan. Werknemers die achter de keuzes van het bedrijf staan en zich hier dus echt voor willen inzetten. 

Duurzame oplossingen voor het magazijn

Er zijn verschillende duurzame oplossingen voor bedrijven die hun magazijn willen verduurzamen. De meest effectieve manieren, waar u ook nog eens geld mee kunt besparen, hebben we hieronder voor u op een rij gezet. 

Energie-efficiënt verlichtingssysteem

Een van de meest effectieve manieren om duurzaamheid in het magazijn te bevorderen, is door energie-efficiënte verlichtingssystemen te installeren. Ledverlichting is een populaire keuze vanwege de energiebesparing en de lange levensduur. Daarnaast kunnen bedrijven ook investeren in zonnepanelen om hun energieverbruik verder te verminderen.

Duurzame, gebruikte magazijninrichting

Een duurzame inrichting van het magazijn is eenvoudig te bereiken door te kiezen voor een gebruikte magazijninrichting. Gebruikte opslagsystemen en transportmiddelen zijn tot wel 60% goedkoper en worden bij ons op kwaliteit gecontroleerd. Zo weet u zeker dat de gebruikte stelling of rolcontainer die u bij ons aanschaft functioneel is! Een duurzame investering voor het milieu, uw bedrijfsvoering én uw portemonnee. 


Ontdek uw voordeel

Duurzaam verpakkingsmateriaal

Een andere belangrijke duurzame oplossing is het gebruik van duurzaam verpakkingsmateriaal. Ook het hergebruiken van verpakkingsmateriaal kan een groot verschil maken, het verminderd namelijk de hoeveelheid afval die wordt gegenereerd en zorgt voor een langere levensduur van verpakkingsmaterialen. Veel bedrijven maken nog steeds gebruik van plastic verpakkingen die schadelijk zijn voor het milieu. Door over te schakelen naar biologisch afbreekbare of herbruikbare verpakkingsmaterialen, kunnen bedrijven hun impact op het milieu verminderen.

Elektrische heftruck en magazijnrobots

Traditionele diesel- of benzine-aangedreven heftrucks laten een flinke voetdruk achter. Daarom zijn elektrische heftrucks en pompwagens een duurzamer alternatief voor elk magazijn. Elektrische heftrucks stoten geen schadelijke gassen uit en zijn energiezuiniger. Pompwagens maken vaak helemaal geen gebruik van energie, maar worden door de gebruiker bestuurd en voortgeduwd of getrokken. Bovendien kunnen bedrijven ook gebruik maken van geautomatiseerde systemen, zoals magazijnrobots, om de efficiëntie te verhogen en het energieverbruik te verminderen.

Tips voor het verduurzamen van uw bedrijfsruimte

Het verduurzamen van uw bedrijfsruimte kan een uitdagende taak lijken, maar met de juiste aanpak is het zeker haalbaar. Hier zijn enkele tips om u op weg te helpen:


  • Voer een energie-audit uit om inzicht te krijgen in uw energieverbruik en mogelijkheden voor verbetering te identificeren.
  • Investeer in energiezuinige apparatuur en vervang verouderde apparatuur door energie-efficiënte alternatieven.
  • Stimuleer recycling en afvalbeheer binnen uw bedrijf. Zorg voor duidelijk gemarkeerde recyclingbakken en moedig medewerkers aan om afval te verminderen.
  • Overweeg het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen of windenergie, om uw energieverbruik te verminderen.
  • Promoot duurzaam woon-werkverkeer onder uw medewerkers, bijvoorbeeld door het gebruik van fietsen, carpoolen of openbaar vervoer te stimuleren.


Afvalbeheer verbeteren

Implementeren van duurzame ideeën in het magazijn

Het implementeren van duurzame ideeën in magazijnactiviteiten vereist een strategische aanpak


  • Het is belangrijk om te beginnen met het analyseren van uw huidige processen en het identificeren van gebieden waar verbetering mogelijk is. 
  • Vervolgens kunt u duurzame oplossingen implementeren, zoals energie-efficiënte verlichtingssystemen, geautomatiseerde systemen en milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen.
  • Het trainen van medewerkers is ook essentieel bij het implementeren van duurzame ideeën. Zorg ervoor dat medewerkers op de hoogte zijn van duurzaamheidsdoelstellingen en moedig hen aan om actief deel te nemen aan het verduurzamingsproces.


Uw bedrijf verduurzamen in 2024

Het verduurzamen van uw magazijn is een belangrijke stap naar duurzame en winstgevende bedrijfsvoering. Door duurzame producten en doelen te implementeren, kunt u niet alleen uw ecologische voetafdruk verminderen, maar ook kosten besparen en nieuwe zakelijke kansen ontdekken. Met de juiste duurzame oplossingen, zoals energie-efficiënte verlichtingssystemen, een duurzame magazijninrichting en milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen, kunt u uw magazijn optimaliseren en een positieve impact hebben op het milieu. Het verduurzamen van uw bedrijf heeft vele voordelen en is nog niet eerder zo belangrijk geweest als nu.

Neem contact met ons op voor meer informatie over het verduurzamen van uw magazijn en ontdek hoe wij u kunnen helpen bij het realiseren van een duurzame magazijninrichting! Met 60 jaar ervaring en een uitgebreid assortiment zit u bij Kruizinga altijd goed. Neem contact op met onze experts door een mail te sturen of te bellen naar 088 533 15 55.

Vraag stellen

Dit vindt u misschien ook interessant