Valkuilen bij intern transport: hoe kunt u ze voorkomen?

Bij intern transport is het belangrijk dat u de risico's kent. Zo voorkomt u ongelukken. Bij intern transport zijn de onvoorziene bewegingen van de transportmiddelen vaak een valkuil. Stelling en mensen zijn dan kwetsbaar. Ontdek hoe u met goede communicatie en de juiste middelen de werkomgeving een stuk veiliger maakt.

Gepubliceerd op 28 november 2022 Laatst gewijzigd 7 maart 2024

 

Omgang met intern transport machines

Laten we beginnen met één van de meest gevaarlijke machines, namelijk de heftruck. Van dit grote zware voertuig rijden er vaak meer rond in een magazijn. Niet iedereen mag zomaar een heftruck rijden. De chauffeurs moeten in het bezit zijn van een heftruck certificaat. Dan weet u zeker dat de chauffeurs weten hoe ze verantwoordelijk  omgaan met een heftruck, de omgeving en mensen. Zij zijn zich bewust van de gevaren. 

 

stelling bescherming

 

 

Toch zit een ongeluk in een klein hoekje, ook wanneer chauffeurs goed opgeleid zijn. Heftrucks zijn nou eenmaal zware voertuigen. In een magazijn rijden ze de hele dag op en neer. Daarom is het belangrijk om de omgeving te beschermen met bijvoorbeeld stellingbeschermers en aanrijdbeveiligingen. Deze sterke beschermingsmiddelen vangen de stoot van een heftruck op wanneer deze te dicht langs een stelling of object rijdt. Zo voorkomt u het aanrijden en beschadigen van stellingen. En eventuele grotere gevolgen voor uw bedrijf.
 

Zorg voor een veilige werkomgeving

Er zijn meerdere manieren om de werkomgeving veiliger te maken. Voor veilige loop- en rijroutes gebruikt u veiligheidsmarkeringen. Zet gebieden af met oranje Pylonen of borden, zodat het voor iedereen direct duidelijk is waar zij wel of niet mogen komen. En gebruik kabeldrempels om producten veilig over kabels en leidingen te vervoeren. 

 

Maak rij- en looproutes


Om eenvoudig een duidelijk overzicht te creëren voor rijroutes, maakt u een rijbaanmarkering aan. Dat kunt u doen markeerverf, vloermarkering en drempels. Hier maakt u ook net zo makkelijk rij- en looproutes mee en verlaagt u het risico op te hard rijden en aanrijdingen. Bovendien maakt u het voor de omgeving veiliger om werkzaamheden uit te voeren.

 

Gebruik borden en stickers

 

Geef met verschillende borden en stickers aan

- waar uw werknemers wel en niet mogen lopen

- waar heftrucks niet mogen rijden

- en welke veiligheidsbescherming gedragen moet worden, zoals gehoor- en gezichtsbescherming.

 

Het is van belang om uw gezicht en vooral uw ogen te beschermen tegen opspattend materiaal. Draag daarom gezichtsbescherming of veiligheidsbrillen om veilig te werk te gaan. Werkt u met gevaarlijke vloeistoffen? Maak dan ook gebruik van hoogwaardige geteste mondkapjes te dragen kunt u veilig de werkzaamheden uitvoeren.

 

Zorg voor een veilige infrastructuur

Magazijnen, groothandels en andere opslagplekken zijn veelal bedrijfsmatig en efficiënt ingericht. Er staan veel stellingen achter elkaar. Zo kunnen er snel op meerdere plekken onoverzichtelijke kleine “verkeerspunten” ontstaan. En dat zorgt voor gevaarlijke situaties. U voorkomt dit met veiligheidsspiegels waardoor uw medewerkers verkeerspunten overzien en kunnen anticiperen.
 

Werk netjes en geordend

 

De inrichting van een magazijn speelt een grote rol in de veiligheid van een werkomgeving is. Wanneer er niet netjes en geordend te werk wordt gegaan, brengt dit vaak verschillende risico’s met zich mee. Zo kunnen scheefstaande pallets, overvolle stellingen en rondslingerend verpakkingsmateriaal gevaarlijke situaties veroorzaken. Houd de werkplek zo overzichtelijk mogelijk. Leg spullen direct terug op de juiste plek, wees alert op gevaarlijke situaties zoals te hoog gestapelde voorraad en meld schade aan materiaal zo snel mogelijk.

 

Bescherm uw mensen, voorkom onnodig tilwerk

Voor het vervoeren van kleine zware goederen, zijn magazijnwagens de perfecte oplossing. Ergonomisch in gebruik en verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen. Zo zijn voor het vervoeren en opslaan van lange goederen specifieke draagarmwagens. Met dit soort eenvoudige oplossingen voorkomt u onnodig tilwerk. Wij zeggen vaak, voor iedere klus een passende magazijnwagen.

Magazijnwagens varianten

 

 

In de lijn met magazijnwagens kunt u ook kiezen voor palletwagens, onderwagens of meubelhondjes. Deze zijn speciaal ontworpen om dozen, pallets of stapelbakken te transporteren. Ook zo beschermt u uw mensen. 

 


Communicatie, afspraken en beschermingsmiddelen

En zijn veel aspecten waar u rekening mee moet houden bij het voorkomen van valkuilen. Wanneer u zich bewust bent van de diverse veiligheidsrisico’s kunt u de werkomstandigheden met intern transport zo veilig mogelijk maken.

 

Bij Kruizinga weten wij uit eigen ervaring welke oplossingen nodig zijn om de valkuilen bij het interne transport te voorkomen. Daarom helpen wij u graag om uw werkomgeving zo veilig mogelijk te maken. Start bijvoorbeeld met stellingbeschermers en vloermarkering.

 

 


Dit vindt u misschien ook interessant